Rengöring värmepumpsfilter

De flesta som har värmepumpar ringer oftast specialister för att få hjälp med rengöringen av sina värmepumpsfilter när de blir fulla med smuts och sot. Dessa specialister kostar vanligtvis ganska mycket att anlita och vad människor inte vet är att de faktiskt kan rengöra värmepumpsfilter själva och spara en del pengar.

Rengöra värmepumpsfilter själv

Om du undrar hur du kan rengöra filtren i din klimatanläggning själv kommer här några enkla steg du kan följa:

–        De flesta filter för fönsterupphängda klimatanläggningar är enkla att rengöra eftersom de görs av nät liknande material som enkelt glider in och ut ur enheten, och allt du behöver för att börja rengöra filtret är att dra ur det antingen underifrån eller från sidan av enheten. Det beror oftast på vad för typ av anläggning du har.

–        När du har tagit bort filtren ska du ta dem till handfatet eller diskhon och tvätta bort smutsen som du ser. Om smutsen är oljig eller fastnar i nät filtret bör du använda ett milt diskmedel och en svamp för att skrubba bort den försiktigt.

–        Skölj filtren väl och låt dem torka ordentligt innan du sätter tillbaka filtren i värmefläkten. Du kan dabba med några pappershanddukar över filtret innan du låter det torka av sig självt för att snabba upp det hela lite grann.