Bli av med vägglöss – Några smarta tips och råd

Att bli av med vägglöss är en svår, tidskrävande uppgift men med lite information och råd om ohyran kan jobbet göras. Löss (engelskans ”bed bugs”) kan invadera alla hem eller verksamheter där de har tillgång till platser med föda. De verksamheter som främst invaderas är hotell och klädbutiker eftersom de förser platser med gömställen och offer. När en verksamhet blir angripen bör de ringa en skadedjurs utrotningsfirma som är tränad i de nödvändiga procedurerna för att helt och hållet få bort vägglössen. Husägare har också den valmöjligheten men många föredrar att försöka hantera problemet själva. Husägare bör aldrig skämmas över att de har blivit invaderade av vägglöss. Dessa skadedjur trivs lika bra i rena hem som smutsiga och reflekterar inte en persons hushållsförmåga. Det är därför uppenbart varför man vill börja ha ihjäl vägglössen direkt när man fått dem.

Vad är vägglöss?

Löss är små, platta skadedjur som lever på människoblod och andra däggdjur, såsom husdjur. De gömmer sig under dagen och intar föda på natten, normalt under de få timmarna precis innan soluppgången. Betten är små och ofta smärtfria, de flesta vet inte om att de blivit bitna tills de går upp nästa morgon. Betten blir ofta inflammerade och röda, kliande och stickande är också vanligt. Vägglöss lever i grupper; att hitta hundratals eller tusentals i ett hem är inte ovanligt. Ett område där vägglöss lever kan identifieras av mörkbruna fläckar och klumpar de lämnar efter sig, ibland kan det också vara en otrevlig lukt.

Vad mer som behövs göras för att bli av med vägglöss

Rengöringen måste vara noggrann och fullständig. Att missa endast några få vägglöss kan leda till ett nytt angrepp. Alla tyg- och fiberområden i hemmet kan vara ett gömställe för vägglöss. I och under madrasser är det mest uppenbara valet men de kan även finnas i soffor, filtar, mattor, byråer, sängkläder, gardiner och djursängar. Dessutom kravlar de ofta in i sprickor i möblerna, mellan golvbrädor och längs med golvlister, bakom hängande tavlor och inuti brandvarnare och tv-apparater. Alla trånga, mörka utrymmen kan gömma en vägglus.

Eftersom madrasser oftast är där ett angrepp börjar, och är ofta värst drabbade, är det nödvändigt att göra av med madrassen och köpa en ny. Om madrassen är helt fri från revor, skåror och hål kan den kanske räddas men när vägglöss väl har tagit sig in i en madrass är de i stort sett omöjliga att ta bort. Du kommer upptäcka att det är svårt att ha ihjäl dem. Ett fullt tätat madrasskydd kan användas för att stänga in madrassen en kort tid under städningen men det är ingen långtidslösning. Vägglöss kan leva upp till ett år utan föda och att försöka svälta ut dem är nästan omöjligt.

Hur får man bort vägglöss

När ett angrepp har verifierats finns det flera tekniker som används för att eliminera vägglössen. Den vanligaste och mest användbara metoden är bekämpningsmedel. De finns i både pulver- och sprayform, i en aerosolburk om det är spraymedel. Pulver används på mattor, under soffkuddar och madrasser. Sprayen används där det är svårare att nå, såsom sprickor i möbler och i fjädermadrasser. Det finns en mängd olika bekämpningsmedel på marknaden och en undersökning måste göras i vartenda fall för att bestämma vilka medel som är säkra för hemmet de ska användas i. Vissa är ganska giftiga och kan inte användas runt husdjur eller barn, och instruktionerna ska alltid följas noggrant. När bekämpningsmedlen har fått jobba kan de döda lössen dammsugas eller sopas upp och tas bort.

Tvätta allt i minst 50 grader

Det finns även en metod en del använder naturligt för att ha ihjäl ohyra. Alla saker i huset som kan tvättas i en temperatur av åtminstone 50 grader C kan rengöras på det sättet – såsom sängkläder, kläder och gardiner. 50 grader C är den lägsta temperaturen som krävs för att både vuxna löss och ägg dör. Alla hårda ytor eller icke-porösa saker kan även rengöras med hett vatten, såsom kakelgolv eller plastleksaker. Dessa är olämpliga områden för vägglössen men måste ändå rengöras för att se till att inga ägg har först över genom kontakt med en angripen yta. Om någon sak inte kan tvättas men kan säkert hettas upp till över 50 grader C kan en användbar metod vara att lägga den i en plastpåse och lägga i solen. Temperaturen måste övervakas med en termometer av något slag för att försäkra att den stiger tillräckligt högt inuti påsen.

Denna teknik fungerar bra större delen av året i de flesta klimat. Det är möjligt att frysa vägglössen men de måste hållas under 0 grader C under flera dagar i rad vilket gör att denna teknik är opraktisk för de flesta.

Medel mot vägglöss

Ånga är en annan effektiv metod för att ha ihjäl vägglöss. Den höga temperaturen dödar dem vid kontakt och bristen på kemikalier gör det till en mer naturlig metod. När vägglössen har ångats kan området dammsugas för att samla in de döda lössen. Det är ett bra sätt att ha ihjäl dem på. Denna metod är ofta favoriten bland de som oroar sig över att använda kemikalier på grund av känslighet mot dem eller för att de har barn eller husdjur i hemmet. En professionell ångmaskin kan köpas eller hyras men försiktighet måste vidtas, ånga är väldigt hett och farligt. Se till att du förstår hur man använder utrustningen ordentligt, annars kan det resultera i svåra brännskador.

Om dessa metoder misslyckas att fungera är inte husägarens tid bortslösad. Vilken professionell bekämpningsverksamhet mot skadedjur som helst behöver hjälp och medverkan av en husägare. Allt för att försäkra en framgångsrik borttagning av ohyran. Och flera av dessa tekniker kommer användas tillsammans med metoderna verksamheten använder sig av.

Flyttstäd Uppsala hjälper Dig med Din städning!