Att rengöra kakel och fogmassa som ett proffs

Rengöra kakel och fogmassa är aldrig en rolig process och de flesta skjuter upp den tills de absolut måste ta fram sina verktyg för att börja skrubba. Oavsett om du har ett kaklat badrum eller ett särskilt material i ditt kök, måste fogmassan bli rengjord minst en gång i månaden för att bibehålla sin fräschör.

Rengöra kakel i badrummet fritt från igensatt tvålskum, hårprodukter, hudoljor m.m.

En av de främsta anledningarna till att kakel och klinkers blir så dystra är på grund av dess placering. I de flesta fall finns de ju på platser som ofta är våta. Kakel i badrummet kan bli igensatt med tvålskum, hårprodukter, hudoljor och andra färgämnen som gör att fogmassan ser grov ut. Detsamma gäller tvättstugor och kök.

Bli av med allergener

Du vill inte att mögel och fett håller sig fast i dina golv och väggar eftersom detta kan bryta ner ditt kakel och också orsaka att allergener finns i ditt hem. Så hur kan du bli av med denna smuts och se till att ditt kakel består i bra skick? Nyckeln är att använda de minst slipande och sura rengöringsåtgärderna först och arbeta dig fram till hårdare kemikalier om det behövs.

Få bort fläckar i fogmassan med bakpulver och vinäger

Visste du att vissa fläckar enkelt kan tas bort med vanliga hushållsprodukter som bakpulver och vit destillerad vinäger? Chansen är stor att du förmodligen har dessa föremål i ditt skafferi just nu.

Du kan späda ut vinägern med lika mycket vatten för att göra en spray för fogmassan eller så kan du göra en kräm med bakpulver och vatten (tänk tandkräms konsistens) och använda en stel borste för att skrubba bort vid plattan. Oavsett vilken metod du använder kan du skapa små cirklar med borsten ovanpå fläckarna tills de lyfter bort. Skölj vinägern eller bakpulver från plattan när du är klar och torka av med pappershandduk.

Rengöringsmedel för att rengöra kakel och fog

Om du märker att dina egna rengöringslösningar inte fungerar, kan du välja ett populärt och mer allmänt rengöringsmedel från märken som Mr. Clean, Lysol, Scrubbing Bubbles eller Ajax. Applicera en (blanda aldrig) av dessa produkter på problemområdena och använd samma skrubbningsmetod som nämnts ovan. Se till att utföra detta i ett väl ventilerat område.

Ångrengöring av kakel

Om du har tillgång till en ångrengöringsmaskin kan du använda maskinen tillsammans med diverse rengöringsmedel för att hjälpa till att lossa och lyfta bort smuts. Återigen, gör detta med ett öppet fönster för att undvika inandning av skadliga ångor.

Om dina envisa fläckar fortfarande inte vill bort är det dags att ta fram mer avancerade metoder och använda en kommersiell rengöringsprodukt. Du vill verkligen vara extra försiktig med att använda dessa produkter, eftersom de är mycket koncentrerade och kan irritera dina ögon, hud och slemhinnor. Se till att bära handskar och en ventilationsmask samt att ha ett fönster öppet.

Du kan vanligtvis hitta rengöringsmedel av kommersiell kvalitet bredvid de allmänna hushållsrengöringsmedlen i de flesta affärer. När du söker efter en kommersiell rengöringsprodukt, se till att rengöringsmedlet är pH-balanserat så att kemikalierna inte äter bort fogmassan vid kakel och klinkers. Följ alla instruktioner på flaskan noggrant för att undvika skador.

Tunga fläckar kan också skötas med syresatt blekmedel, väteperoxid eller klorblekmedel. Se till att du späder dessa rengöringsmedel noga innan du använder dem, eftersom de är mycket koncentrerade och kraftfulla. Anlita vårt städbolag för hemstäd i Uppsala till bra pris om du vill ha städhjälp.

Snabba tips för kakelrengöring

  • Rengör fogmassa med vatten och låt torka innan du använder något rengöringsmedel
  • Undvik att använda blekmedel på färgad fogmassa av uppenbara skäl
  • Använd alltid en styvare borste för skrubbning
  • Se till att rummet du arbetar i förblir väl ventilerat när du använder allmänna / kommersiella rengöringsmedel
  • Använd alltid skyddsglasögon, handskar och en ventilationsmask när du arbetar med kemikalier